уторак, 3. децембар 2013.

Moć bezuslovne roditeljske ljubavi

izvor: www.maminsvet.net






"... Bezuslovna ljubav se vidi u ponašanju i načinu na koji se obraćamo , u pogledu, dodiru, usredsređenoj pažnji, razumevanju i aktivnoj zainteresovanosti za  upoznavanje ličnosti deteta (autentičnih sklonosti, potreba, osobina) . Takođe , kroz dobro poznat termin- kvalitetno provedeno vreme, ali to nije jedino i dovoljno, jer se uglavnom odnosi na slobodno vreme. Bezuslovna ljubav se pokazuje i za vreme obroka, dok se dete sprema da pođe u školu, na putu do treninga ili kada se zadrži duže napolju nego što ste dozvolili, vidi se u načinu naših reakcija i kontakta koji ostvarujemo sa detetom.
       Ako smo po dolasku kući odvojili 1o minuta za kratak razgovor sa detetom o tome šta se dogodilo u toku tog dana (u školi, drugim aktivnostima, njemu lično i sl.) i usredsredimo se na taj razgovor, gledamo dete u oči, gledamo što nam pokazuje, slušamo, pokušamo da razumemo tačno šta nam govori, ne gledamo u  mobilni telefon, laptop, televizor... ako nas neko usred razgovora prekine , a mi kažemo da ćemo se javiti za 10ak minuta,  dajemo poruku detetu da je u tom trenutku za nas važno i vredno naše pažnje....."

ceo tekst...http://www.maminsvet.net/2013/04/25/moc-bezuslovne-roditeljske-ljubavi/


Marijana Vilimonović
psihološki savetnik
marijana.vilimonovic@gmail.com
065/369-55-09

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Razvod kao izvor stresa

Ovaj tekst je namenjen osobama koje prolaze kroz proces razvoda, ali i onima koji ih imaju u svom okruženju, kako bi, kao pomagači,  bol...