среда, 14. мај 2014.

Kvalitetan odnos otac – dete

Komunikacija


Deca imaju potrebe za razmenom, razgovorom. Devojčice posebno. Zdrava komunikacija je temelj dobrog odnosa. Podelite sa decom svoje tumačenje sveta. Upoznajte svoju decu i dozvolite njima da upoznaju vas. Najkvalitetniji odnos koji možete imati sa svojim detetom je odnos međusobnog poverenja i poštovanja. Ali do toga treba doći. Kako da učinite da vam dete veruje?
Budite iskreni, ne obećavajte što ne možete učiniti, ne sakrivajte što ne možete sakriti. Zvuči jednostavno. Na žalost, nije jednostavno izgraditi ovakav odnos ni sa odraslom osobom  , a pogotovo ne sa detetom, koje ne zna ni da imenuje svoje želje, emocije, potrebe. Srećom, postoji neverbalna komunikacija koja će vam služiti da u svakoj prilici pokažete detetu da ga volite, prihvatate, poštujete. Isto ćete dobiti i zauzvrat, može biti samo jače i iskrenije.  Šta sve može da govori vaše telo, pogled, stav? Čvrsto držanje bebe u naručju govori: “ti si moj, ja ču te čuvati, kod mene si zaštićen”. Gledanje deteta u oči govori:  “volim te, hoću da te razumem, prihvatam te ”. Nasuprot tome skretanje pogleda govori: “ ne želim to, nenam vremena za tebe, ti mi nisi važan”. Isto tako govore vaše ruke (držanje za ruku, maženje, zagrljaj) i vaš stav (ako se okrenete prema detetu dok govorite ukazujete mu da je važno, ako čučnete da biste bili na istoj visini umanjujete njegov strah).
 Za kvalitetan donos sa detetom je važno da budete dosledni. Zamislite da vam u nekom odnosu  osoba jedan dan govori jedno a sutra drugo, ili insistira na nečemu a sama se toga ne pridržava. Šta biste misili o toj osobi? Da je neozbiljna, ne zna šta hoće, zbunjuje vas svojim ponašanjem ili nervira. Dosledan otac će imati kvalitetniji odnos sa svojom decom, a deca će imati velike razloge da poštuju njegovu reč. Isto toliko je važna i  pouzdanost. Ako ste rekli da ćete nešto uraditi a to ne uradite ili čak uradite suprotno, dete neće moći da se “uzda” u vas. Vaša reč neće imati “težinu”. Detetu je potreban otac čija reč ima težinu, koji ima svoj stav, ali i sam se ponaša u skladu sa stavovima koje zastupa čineći dobar model. 

 Granice 

Otac je tu da postavi granice . Deca se osećaju sigurnije kada postoje pravila i granice, zajedno sa mnogo ljubavi i naklonosti. Ona mogu biti sebična i željna moći. Mi odrasli često ignorišemo činjenicu da su deca samo deca i da se od njih ne može očekivati da razmišljaju o situaciji onako kako bi to uradila odrasla osoba. Zbog razvojnog stadijuma u kome su, teže tome da razmišljaju o svetu onako kako ga oni vide.  Kao roditelji, potrebno je da budete sigurni u sebe po pitanju svojih vrednosti i granica.  Ukoliko sami ne umete da postavite granice, verovatno je da ni dete neće naučiti da samo sebi postavi granicu, što može biti izvor mnogih konflikata među vama, a njemu znatno otežati razvoj.

 Bezuslovna ljubav

Najbolje što otac može da uradi za svoje dete je da ga voli bezuslovnom ljubavlju i prihvatanjem. Šta to znači? Bez uslova-nije potrebo da dete ispuni uslov da bi bilo maksimalno voljeno od strane oca. Nije potrebno da bude dečak ili devojčica, da bude rođeno na određenom mestu ili u određeno vrem, nije potrebno čak ni da bude planirano , ni da vas sluša, da ima divnu kovrdžavu kosu i plave oči. Jedini uslov koji dete treba da ispuni jeste da se rodi , od tog trenutka je steklo pravo da dobije svu vašu nesebičnu ljubav, bez obzira na izgled, sposobnosti, urođene ili stečene mane.  Postojaće trenuci kada će dete dozvoliti sebi da se prema vama ponaša “loše”, da kažemo onako kako ne treba, možda će dozvoliti sebi da uradi suprotno od onoga što ste od njega očekivali. Ali i tada je potrebno reagujete tako da ono oseti da je voljeno i prihvaćeno. To nije nagrada za loše ponašanje. Niko nije rekao da ćete ga maziti, ljubiti i kupiti mu nov mobilni telefon kada razbije stari. Ali isto tako daćete mu do znanja da i dalje verujete u njega i da ćete mu pomoći  u svim njegovim iskušenjima na putu da postane dobar čovek.

Marijana Vilimonović
Psihološki savetnik
065/369-55-09

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Razvod kao izvor stresa

Ovaj tekst je namenjen osobama koje prolaze kroz proces razvoda, ali i onima koji ih imaju u svom okruženju, kako bi, kao pomagači,  bol...